Tuesday, July 19, 2011

Gamle løgner om tiggere.


Endelig har Aftenposten tatt mot til seg og snakket med sigøynere. Norske aviser har skrevet spalte opp og spalte ned om tiggere i Oslo og andre byer, om koblingen til kriminalitet og om bakmenn og såkalte kriminelle nettverk som driver med menneskehandel. Dette viser seg gang på gang å være løse påstander, gjentakelse av gamle myter og trakasering av mennesker som faktisk ikke har gjort noe galt.
Erik Hollie tar til ordet for tiggerlisense, jeg syns ikke det er nødvendig. Det jeg er enig med ham i er at det burde være en smal sak å rygge opp etter de få leirene som oppstår rundt Oslo. Det burde også være i alle interesse å sette opp en do eller to som folkene kan bruke.
Det jeg reagerer sterkest på i Aftenpostens skriverier er at de blindt stoler på utsagnene til Geir Ellefsen fra Majorstua politikontor, som er den desidert mest brukte kilden når norske medier skal sverte tiggerne. Morgenbladet tok opp denne problemstillingen for noen år siden, og den er fremdeles gyldig. Det er IKKE dokumentert noen kobling mellom innbruddsbandene og tiggerne, de er jo stort sett fra forskjellige land. Det er ingen dommer i norsk rettsvesen som kan underbygge Herr Ellefsens påstander. Det er heller ingen forskning som kan påvise en slik kobling. Når skal norsk presse slutte å gjenta usannheter? Her er lenken til Morgenbladartikkelen: http://morgenbladet.no/article/20090731/OAKTUELT/697980613

Det aftenposten får høre når de snakker med tiggerne er historier om folk uten inntekt og uten mulighet til å skaffe seg dette i det landet de kommer fra. Det jeg som Osloboer opplever er hyggelige folk, som snakker om seg selv, som har en vanskelig situasjon som de gjør noe med og som faktisk ikke er til skade for noen. At menneskene i Oslo ikke tåler å se at andre har det vanskelig er tragisk for både tiggere og de som ikke tåler dem.

No comments: