Sunday, May 15, 2011

Forskningsjournalistikk for nybegynnere?


Å skrive om forskning er ikke så lett. Man skal ha tungen i rett munn, gjerne over litt tid. Aftenposten prøver seg i dag på en artikkel om psykopater, gjerne psykopatiske diktatorer. De suger kunnskap fra professor og foredragsholder James Fallon. Jeg skulle gjerne sett at flere aviser skrev om forskning og samfunn. Det er mye interessant stoff, ikke så lett å brekke det opp slik at leserne syns det er spennende og det ser ikke ut til å ligge så mye prestisje i det.

Kanskje det er mangelen på prestisje som gjør at aftenpostenjournalisten slurver såpass som vedkommende gjør. I ingressen skrives det at det er 4% psykopater i befolkningen, det ser ut som om desken har lagt sammen 1% kvinnelige og 3% mannlige psykopater (lenger ned i artikkelen) og kommet opp med 4%. Det at de har lagt sammen tallen er ikke bare forbløffende, men det at de tallfester noe som det er så mye uenighet om virker nokså dumt. Andre kilder operer med 1 til 3,5 % psykopater i befolkningen, og svært få av disse undersøkelsene er norsk.

Det er også nokså unøyaktig når det i artikkelen vises til det «kvinnelige» hormonet oxytocin. Joda, det opptrer hos kvinner, men det er også tilstede hos menn. Men er ikke unndratt det som på folkemunne kalles kjærlighetshormonet.

Til slutt; det ville vært mer interessant hvis journalisten stilte spørmål ved kausaliteten i det materialet som James Fallon legger til grunn. Er den manglende aktiviteten i pannelappene hos psykopater en årsak til psykopatien eller er det igjen en konsekvens av både psykopatien og av sjelsettende opplevelser i oppveksten til psykopatene.

Bedre lykke neste gang, Aftenposten, ta en titt på hvordan det gjøres i Weekendavisen og bruk gjerne henvisninger når dere skriver om forskningsstoff.

No comments: